miercuri, 28 mai 2008

Ziua Internationala a Mediului?

Da, pe 5 Iunie lumea sălbatică şi civilizată aniversează Ziua Internaţională a Mediului. Nu vă gîndiţi că e o zi în care trebuie să fim neapărat mai buni aruncători la coşul de gunoi, mai toleranţi cu animalele sălbatice sau mai învrăjbiţi pe noxele şi testele nucleare ale vecinilor. Asemeni ultimei veniri a lui Moş Crăciun, trebuie să fi fost ecologist cuminte tot anul ca să te bucuri de ziua asta.

Ziua Mediului e un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile nonguvernamentale, intreprinzători, industriaşi şi inclusiv mass-media, de a se mobiliza prin manifestări comune, menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.



Ziua Mondială a Mediului (Ecologiei) a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei “Ecologia Umană” de la Stockholm şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP).

Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă semnalul de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria să-l lăsăm nealterat generaţiilor viitoare.

Gazda aniversării Zilei Ecologiei este Noua Zeelandă, deoarece sectorul forestier constituie o industrie profitabilă pentru această ţară, în care conservarea pădurilor reprezintă o prioritate de nivel naţional. Oficialii de mediu vor încerca să găsească soluţii pentru a încetini şi a combate creşterea emisiilor globale de gaze cu efect de seră. Sub sloganul, “Kick the habit”, în Noua Zeelandă va avea loc o întâlnire pentru Ziua Mediului, unde vor fi dezbătute măsuri care vizează eficienţa energetică a clădirilor, energia regenerabilă şi sistemele de transport.
Achim Steiner, subsecretar general ONU: “Suntem încântaţi că Ziua Internaţională a Mediului 2008 se va desfăşura la Wellington şi în comunităţile acestei naţiuni din Sudul Pacificului. Noua Zeelandă este una dintre primele ţări dedicate accelerării tranziţiei către o economie fără carbon.Tările dezvoltate sau în curs de dezvoltare trebuie să beneficieze de tehnologii şi strategii low-carbon mai eficiente din punct de vedere economic,ecologic şi social."

Niciun comentariu: